Как да поддържам и почиствам моя кафе автомат?
Всеки ценител на кафето иска еспресото му в домашни условия да бъде приготвено, така както един бариста би го направил. Затова е изключително важно да поддържате своя кафе автомат чист, за да оптимизирате работата му и да получите отличен вкус на кафето.
По-подробни инструкции за почистване на Вашия кафе автомат за еспресо можете да намерите в ръководството за потребителя. По-долу сме добавили някои видеоматериали с общи инструкции за това как да почиствате машината и нейните части.
Винаги почиствайте системата за мляко на Вашата кафемашина – чучур, капучинатор или кана за млечни напитки. Така ще предотвратите изсъхването на млякото, тъй като изсушеното мляко е трудно за отстраняване.

Какво включва поддръжката?
На първо място поддръжката на Вашия кафе автомат включва – почистване на тавата за отцеждане, контейнера за смляно кафе и водния резервоар:
• Тавичка за отцеждане – Изпразвайте я, когато червеният индикатор се появи на тавата, както и при всяко изхвърляне на контейнера за отработено кафе.
• Контейнер за отработено кафе – Изпразвайте контейнера винаги, когато машината Ви каже, че той е пълен (когато светне индикаторът или излезе надпис на дисплея – според модела) и го измийте.
• Воден резервоар – Почиствайте го и го изплаквайте под течаща вода.
На второ място е почистването и смазването на епресо групата.

Какво представлява еспресо групата?
За оптималната работа на Вашия кафе автомат е необходимо да почиствате еспресо групата. Какво е еспресо група? Ето няколко разяснения:
Еспресо група се нарича механизмът, който пресова току що смляното кафе. Това е сърцето на кафе автоматите – именно там се срещат кафето и водата и се ражда еспресото.
Еспресо група, еспресо блок, група, робот – различни наименования, но с едно значение.
В зависимост от модела кафе автомат, еспресо групата може да бъде в предната част или отдясно на машината.
Еспресо групата е изработена от висококачествена пластмаса, като включва различни части и уплътнения.
В зависимост от марката кафе автомат, както и годината на производство, еспресо групата има различен дизайн и форма:




Почистването и поддръжката на еспресо групата, зависят от ежедневното натоварване на машината – тоест от броя на напитките, които приготвя Вашия кафеавтомат:
– Миене и смазване веднъж месечно (или на всеки изразходен килограм кафе) – ако машината се използва в домашни условия, тоест правите до 5 кафета дневно.
– Миене и смазване два пъти в месеца (или на всеки изразходен килограм кафе) – ако машината се използва в офис, магазин или др., тоест ако се правят над 10 кафета дневно.
Измиване
Еспресо групата се измива цялостно под течаща хладка вода, а ако е по-замърсен може да използвате и четка. Изпозлването на сапун не е препоръчително, тъй като голяма част от тях са силно ароматизирани и това би повлияло на Вашето кафе.
Не се притеснявайте, че ще го повредите, както казахме той е изцяло направен от висококачествена пластмаса!
Задължително оставете групата да изсъхне хубаво преди да я смажете!
Смазване
Смазването на еспресо групата е от изключително голямо значение, тъй като по този начин улеснявате нейните движения.
Ползи от смазването на еспресо групата:
Движи се много по-лесно
Позиционира се правилно и смляното кафе попада вътре, а не около нея
НЕ ръси смляно кафе около нея
Пресова кафето правилно, а Вие получавате перфектно еспресо