Защо е важно да настроим размера на смилане на кафето?

Всеки ценител на кафето иска напитката му да бъде с плътен, кадифен каймак и аромат, който да събуди околните. Точно заради това всеки един етап е важен – произхода на кафето, изпичането му и начинът на приготвяне. 
Размерът на смилане е стъпка, която никак не бива да подценяваме, защото е от съществено значение за качеството на напитката. Повечето кафемелачки, независимо дали са отделен уред или са вградени в автоматична кафе машина, предлагат възможност за настройка на едрината. 
Ако се възползвате от това, ще направите кафето си не просто прекрасно, а точно по Ваш вкус.
Защо едрината има значение ли?… Кафето може да се смели фино, средно или едро – от това зависи степента му на пропускливост на водата. Размерът на смилане променя скоростта на екстракция, тоест процеса на извличане на смляното кафе в течно състояние.
  • За еспресо машина се препоръчва кафето да бъде ситно смляно, като разбира се степента може да варира в зависимост от кафето и от машината.
  • За кафеварка се препоръчва кафето да бъде средно смляно. Ако кафето е смляно по-фино, това ще доведе до по-горчив вкус.
  • При кафе автоматите кафето трябва да е смляно от средна до фина степен, в зависимост от съотношението Арабика и Робуста на Вашето кафе, както и степента на изпичането му.
  • Ако кафето, което приготвя Вашия кафе автомат е много гъсто, с почти кафяв каймак и изтича много бавно, това означава, че кафето се смила по-фино отколкото трябва. В такъв случай трябва да увеличите едрината на смилане с поне 1-2 единици, но не повече, защото напитката ще стане водниста с тънък каймак.
  • Ако кафето, което приготвя Вашия кафе автомат е бистро, без почти никакъв каймак, това означава, че кафето се смила по-едро отколкото трябва. В такъв случаи трябва да намалите едрината на смилане с няколко единици (в зависимост от едрината на отработеното кафе в контейнера). Първоначално пробвайте да я намалите с до 2 единици, ако кафето продължава да е воднисто, намалете с още 2.
Какво кафе на зърна трябва да си купувам?
Разбира се, трябва да отчетем и най-важният фактор: всяко кафе е различно. Няма как от тъмно изпечено бразилско кафе да приготвите напитка с ярка, плодова свежест, само с по-едро смилане. Или кафе от Етиопия, с неговите цветни нюанси, да придобие вкус на тъмен шоколад, когато е по-фино смляно. Но подходящото смилане ще Ви помогне да извадите шоколадовите нотки от бразилските зърна и цветните аромати от етиопските.
За да научите повече относно видовете кафе, прочетете статията „Как да разпознаем качественото кафе на зърна?“.
 
Когато водата срещне кафето в кафемашината, тя „облива“ смлените частици, измива повърхностния слой, който е разтворим и оцветява напитката, и стига до „сърцето“ на кафето – фините ароматни компоненти. По-финото раздробяване на зърната улеснява достъпа до тях и екстракцията на аромати, за да стигнат до чашата. Колкото по-малко са фините частици кафе, попаднали в чашата след екстракция, толкова повече ще са киселите нотки. Съответно колкото повече са тези частици, толкова повече горчивина ще усетите. 
Бъдете смели и експериментирайте – така познатото Ви кафе ще Ви изненада с неочаквани вкусове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *