Как да разпознаем качественото кафе на зърна?

Голяма част от хората започват деня си с чаша ароматно еспресо. Действието на кафето върху организма, както и невероятният му вкус и аромат го превръщат в любима напитка за по-голямата част от човечеството.
Зад всяко приготвено кафе се крие един дълъг процес, който се състои от:
 • Отглеждане на растението
 • Събиране на кафените зърна – в повечето случаи, този процес се прави ръчно
 • Изпичане на кафето
 • Смилане на кафето – в зависимост от начина на приготвяне (кафеварка, джезве, кафе машина)
 • Пакетиране
 • Доставяне в търговската мрежа по целия свят
 • Закупуване от потребителите                                   

                              … И накрая следва доза вкусно и ароматно кафе, което докосва сетивата ни.

На пазара днес се предлагат изключително много марки кафе, което затруднява избора на потребителя. Как да изберете качественото кафе и на какво да обърнете внимание при закупуването му – ето няколко съвета за ценителите на перфектното еспресо.

Какъв сорт кафе да изберем?

Изпечените кафе зърна изглеждат по един и същ начин, но знаете ли,че всъщност има различни сортове кафе на зърна?
Двата масови сорта кафени зърна са Арабика и Робуста, които имат голямо значение за дневната ни доза кофеин. Има и трети сорт Либерика – Liberica (от Либерия), но търсенето му е много ниско, поради неговите вкусови характеристики.
Арабиката и Робустата се използват в чист вид или в кафе смеси / блендове.
 • Арабиката е по-качествен и ароматен сорт, като често се използва самостоятелно и съответно е по-скъпа.
  • Робустата се използва единствено в смеси с арабика, тъй като само по себе си то не притежава достатъчно добър вкус и аромат. В комбинация с арабика, зърната на робустата придават плътност на кафето, а освен това намаляват производствените разходи и цената на крайния продукт.
Различните видове кафе на зърна – Арабика или Робуста, променят вкуса, аромата и силата на кафето. Така, че важно е да се знаят разликите между  основните видове кафе.

Кафе на зърна Арабика – основни характеристики

Арабиковите зърна имат овална форма, размерът им е 7-8мм, а след изпичане придобиват еднороден кафяв цвят.  Вкусът на Арабиката може да бъде различен, в зависимост от локацията и мястото на отглеждане. Примери за вкусове могат да бъдат тези, които са подобни на плодове (Етиопското кафе), земни (Индонезия и Индия), шоколад или цитрусови плодове (Централна Америка).  Кафе на зърна Арабика се счита за най -високото качество кафе и е посочено като гурме кафе. Неговата киселинност е по-висока, което е много ценено от кафе любителите и експертите.

Кафе на зърна Робуста – основни характеристики

Кафените зърна Робуста по форма наподобяват кръг, а размерът им по-малък от 5-6мм. След изпичане цветът не е еднороден, както на Арабиката и може да включва няколко нюанса на кафявото.
Робустата се отглежда  предимно в Индонезия, Западна Африка, Бразилия, и Виетнам. Това е второто най-широко култивирано кафе и представлява 30% от световното производство на кафе. Робустата е по-евтин сорт за отглеждане и обработване, има високо съдържание на кофеин и като цяло по-ниска киселинност и аромат от Арабиката.


Съдържание на кофеин

Top view of cup of brewed black coffee arranged with plenty of brown beans and green coffee leaves.
Робустите имат от 2,7% до 4% съдържание на кофеин, двойно повече от 1,5% , които се съдържат в Арабиките. Робустата е силна и нейната основна цел е да осигури висококачествен кофеин, докато приоритетът на вкуса е значително намален и има поддържаща роля. Следователно, ако сутрин сте почитатели на наситения аромат, няма да оцените Робуста. Но ако искате засилване на бодростта, тонуса и прилив на енергия, няма по-добро лекарство. 

Как да разпознаем качеството?

По цената

Цената почти винаги е сигурен знак за качество, но естествено има и изключения. Понякога високата цена не се дължи на вкусови качества, а е свързана с географския регион в който е отгледано кафето. Така например, сортовете отгледани на остров Ява са значително по-скъпи, заради неблагоприятните почвено-климатични условия в региона.

По опаковката

Запомнете – качественото кафе не се продава мляно в чували, колкото и да се опитва да ви убеди продавачката. То се продава единствено пакетирано и качеството му може да се разпознае по специалната опаковка, която не позволява проникването на въздух. То се пакетира в специални вакуумни опаковки, в които достъпа на въздуха е напълно ограничен. Опаковката е херметически затворена, без никакви нарушения на целостта. В противен случай зърната и кафето губят своя вкус.

По специалните знаци на опаковката

Качественото кафе е определен сорт, има конкретен производител, дистрибутор и регион, в който е отгледано. Ако цялата тази информация присъства на опаковката, то можете да бъдете спокойни – кафето е качествено.

Срок на годност

Как да разпознаем, че кафето което ни се предлага е от скорошна реколта, а не е с фалшифициран срок на годност? Стиснете вакуумната опаковка и поднесете изпускащия клапан към носа – силния аромат и липсата на гранясал мирис са доказателство за свежестта на кафето.

2 thoughts on “Как да разпознаем качественото кафе на зърна?”

 1. Мария Лазарова

  Благодаря за полезната информация! Определено ми помогна в избора на точното за мен кафе!

 2. Радваме се, че сме Ви помогнали! Заповядйте при нас!
  Поздрави,
  ЕА Партнерс. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *