Как да разпознаем качественото кафе на зърна?
Голяма част от хората започват деня си с чаша ароматно еспресо. Действието на кафето върху организма, както и невероятният му вкус и аромат го превръщат в любима напитка за по-голямата част от човечеството.
Зад всяко приготвено кафе се крие един дълъг процес, който се състои от:
- Отглеждане на растението
- Събиране на кафените зърна – в повечето случаи, този процес се прави ръчно
- Изпичане на кафето
- Смилане на кафето – в зависимост от начина на приготвяне (кафеварка, джезве, кафе машина)
- Пакетиране
- Доставяне в търговската мрежа по целия свят
- Закупуване от потребителите
… И накрая следва доза вкусно и ароматно кафе, което докосва сетивата ни.
На пазара днес се предлагат изключително много марки кафе, което затруднява избора на потребителя. Как да изберете качественото кафе и на какво да обърнете внимание при закупуването му – ето няколко съвета за ценителите на перфектното еспресо.
Какъв сорт кафе да изберем?
Изпечените кафе зърна изглеждат по един и същ начин, но знаете ли,че всъщност има различни сортове кафе на зърна?
Двата масови сорта кафени зърна са Арабика и Робуста, които имат голямо значение за дневната ни доза кофеин. Има и трети сорт Либерика – Liberica (от Либерия), но търсенето му е много ниско, поради неговите вкусови характеристики.
Арабиката и Робустата се използват в чист вид или в кафе смеси / блендове.
Арабиката е по-качествен и ароматен сорт, като често се използва самостоятелно и съответно е по-скъпа.
• Робустата се използва единствено в смеси с арабика, тъй като само по себе си то не притежава достатъчно добър вкус и аромат. В комбинация с арабика, зърната на робустата придават плътност на кафето, а освен това намаляват производствените разходи и цената на крайния продукт.
Благодаря за полезната информация! Определено ми помогна в избора на точното за мен кафе!
Радваме се, че сме Ви помогнали! Заповядйте при нас!
Поздрави,
ЕА Партнерс. 🙂